Catalunya commemora el Dia de la Llengua Materna

0
506
Gràfic sobre la diversitat lingüística existent a Catalunya entre la població de 15 anys o més.

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General de Política Lingüística i el Consorci per a la Normalització Lingüística, organitza diferents activitats arreu del territori per celebrar el Dia Internacional de la Llengua Materna, que té lloc cada 21 de febrer.

Aquesta data és una jornada declarada per la UNESCO que se celebra anualment des de l’any 2000 per promoure la diversitat lingüística, cultural i el multilingüisme. La data es va fixar en memòria de les víctimes dels incidents que van tenir lloc a Bangladesh al 1952, quan la policia i l’exèrcit de l’estat pakistanès, que ocupava llavors aquest país, van obrir foc sobre estudiants i activistes que es manifestaven en reconeixement de la seva llengua, el bangla.

A Catalunya un total de 662.300 persones tenen com a llengua inicial alguna llengua diferent del català, aranès i castellà. D’aquestes llengües destaquen l’àrab (151.700 persones); el romanès (56.100 persones); l’amazic (41.800 persones) el francès (38.000 persones) el gallec (33.200 persones) i el rus (31.900 persones).

Quines són i a on es fan les activitats?

Commemoració del Dia de la Llengua Materna a Tarragona
El dilluns 22 de febrer a les sis de tarda a la Casa de la Generalitat de Tarragona hi tindrà lloc una reunió commemorativa del Ple pel Català al Camp de Tarragona amb motiu del Dia Internacional de la Llengua Materna. Hi participaran el director dels Serveis Territorials de Cultura, Jordi Agràs, la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, i el delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona, Òscar Peris. A continuació, se celebrarà una taula rodona amb alumnes de català de diferents centres d’ensenyament del Camp de Tarragona que formen part de famílies on es parlen diverses llengües, perquè expliquin aquesta experiència. En acabar l’acte, s’oferirà un te marroqui, elaborat per dues alumnes del Centre de Normalització Lingüística de Tarragona

VII Festa de la Llengua Materna a Badia del Vallès
La celebració va tenir lloc ahir dijous a les sis de la tarda a la Biblioteca Vicente Aleixandre. Allà, hi va haver una exposició sobre les llengües que es parlen a Badia i les llengües de l’alumnat dels cursos de català, i es va projectar la presentació realitzada per l’alumnat dels cursos de català Records d’infantesa en el qual presentaven la seva llengua. També es va organitzar la sessió Conta contes d’Àfrica del Nord amb la companyia Sensedrama Teatre, activitats infantils sobre diferents llengües (taller Pinta la llengua, taller de missatges electrònics en diferents llengües, taller de cal·ligrafia àrab i d’altres) i la presentació del llibre El fruit del baobab, a càrrec de l’autora,  Maite Carranza.

Dia Internacional de la Llengua Materna a Amposta
Amposta celebra el Dia Internacional de la Llengua Materna avui a les sis de la tarda a la Biblioteca Sebastià Juan Arbó d’Amposta. Entre els participants hi haurà cinc alumnes dels cursos de català que imparteix el Servei Comarcal de Català (SCC) del Montsià. L’acte commemoratiu l’organitza l’Àrea d’Adults de la biblioteca ampostina.

Passejada literària dedicada a Ramon Llull per al Dia Internacional de la Llengua Materna a Girona
A Girona l’acte tindrà lloc diumenge a les onze del matí. El Centre de Normalització Lingüística de Girona i els Serveis Territorials del Departament de Cultura i els Amics de la UNESCO seran els encarregats de commemorar una diada que se celebrarà amb una passejada literària dedicada a Ramon Llull. Es llegiran fragments de la seva obra en diverses llengues. El punt de sortida serà la plaça dels Apòstols, la ruta recorrerà diversos espais de Girona i acabarà a la plaça Pompeu Fabra, davant les “lletres toves” de Torres Monsó.

Records d’infantesa i ràdio a Montcada i Reixac
Dilluns vinent, a les deu del matí, una unitat mòbil de Montcada Comunicació es desplaçarà a la seu del Servei Local de Català per muntar un estudi mòbil a l’aula per enregistrar els records d’infantesa dels alumnes, primer en la seva llengua materna i després en català.

L’alumnat de Palamós participa a la celebració del Dia Internacional de la Llengua Materna
El dimarts els alumnes dels cursos de català de Palamós escolliran les paraules que més els agraden de la seva llengua materna i les presentaran a la resta de la classe, tot explicant-ne el significat, els motius de l’elecció, els records o connotacions que els evoquen, per exemple. L’activitat tindrà lloc a l’Aula d’Aprenentatge.

Dia de la Llengua Materna a Tortosa
Dijous vinent, a dos quarts de set de la tarda a la Biblioteca Marcel·lí Domingo, hi tindrà lloc l’acte commemoratiu a Tortosa, un esdeveniment que enguany celebra la novena edició. El convidat serà Curt Wittlin, filòleg i expert en literatura medieval, qui parlarà sobre Ramon Llull, amb motiu del 700 aniversari de la seva mort. També es llegirà el manifest de la UNESCO sobre la diada. A més, alumnat i voluntariat del Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l’Ebre (CNLTE) llegiran un poema de Ramon Llull traduït a llengües diverses. L’acte tindrà una actuació musical i un brindis de cloenda.

Sense comentaris

Deixa un comentari