Òscar Camps, el Català de l’Any que hauria desitjat no ser-ho

2
1662

Camps

“Mereixo aquest reconeixement? Sempre trobo la mateixa resposta: tant de bo no l’hagués merescut mai”. Així se sincerava l’activista Òscar Camps (Barcelona, 1963), director de l’ONG de socorristes Proactiva Open Arms, instants després d’haver estat nomenat Català de l’Any 2015 pels lectors del diari ‘El Periódico’, superant en la votació el músic Pau Donés i l’escriptor Josep Maria Espinàs.

La “micro-ONG” badalonina, com així la va denominar, treballa des del setembre de l’any passat a l’infern de l’illa grega de Lesbos, on assisteix diàriament els milers de refugiats que hi arriben procedents d’un altre malson majúscul, el que ha transformat Síria en un polvorí. “A Lesbos el meu equip i jo mateix hem pogut veure la flagrant passivitat  d’Europa davant d’un drama que succeeix diàriament en els seus mars i en les seves costes, en un lloc molt petit on aquesta micro-ONG té la seva modestíssima base d’operacions”, va explicar Camps, crític amb l’actuació continental: “Amb pocs voluntaris hem fet molt més en aquesta crisi que 28 governs del segle XXI”. “L’Europa de les llibertats, dels valors, ha naufragat. Aquella vella Europa, bressol de la democràcia i dels drets humans, està a un pas de convertir-se en la seva pròpia tomba”, va afegir.

A través d’un motiu franc i concís, Camps va posar èmfasi en la funció de la seva entitat, la que vetlla pel dret a la vida, “el que dóna sentit a tota la vida”. “Nosaltres treballem a Lesbos per salvaguardar aquest dret. Des que el nostre equip va arribar a finals de l’estiu passat això és el que hem fet, salvar vides, i ho fem cada dia. I ho seguirem fent fins que aquesta Europa desmemoriada no garanteixi els drets fonamentals i trobi la manera d’aturar la guerra”.

Proactiva Open Arms, l’única ONG de salvament que treballa per mar, va arribar a Lesbos amb 15.000 euros pagats de la seva pròpia butxaca, una quantitat que va començar a gestar l’inici d’un projecte que les donacions mantenen dempeus. “Totes les famílies, tots els voluntaris, sou el que ens manté en superfície mentre som en un lloc on les vides s’enfonsen sense cap sentit”, va agrair el premiat.

Amb les tasques de salvament i socorrisme com a abanderades de les seves accions, l’equip de l’entitat cobreix fins a 17 quilòmetres de costa amb l’objectiu que els refugiats entrants, una vintena d’embarcacions diàries amb cinquanta de persones a bord en cadascuna, puguin tocar terra amb seguretat. A hores d’ara, l’ONG compta amb un equip permanent de 14 professionals en salvament d’emergència distribuïts en dos punts estratègics. Skala, al nord, i Mitiline, al sud.

Vegeu el discurs íntegre d’Òscar Camps en recollir el premi en aquest enllaç.

2 COMENTARIS

  1. […] Per Sant Jordi regalem roses i llibres a les persones que estimem. Per què no regalar, doncs, una rosa virtual que ajudi a salvar vides? D’aquí neix la campanya “La Rosa Salvavides”, que l’ong Proactiva Open Arms posa en marxa per aquest Sant Jordi amb l’objectiu que continuar recaptant fons per a la tasca humanitària que duu a terme a les aigües de l’Egeu i la Mediterrània.  Comprant una Rosa Salvavides estaràs donant suport a aquesta organització de voluntaris socorristes i professionals del salvament marítim, que des del passat setembre han evitat milers de morts al mar i s’han consolidat com una organització clau en aquesta crisi humanitària sense precedents. Una tasca ingent que fa uns dies ha estat reconeguda amb la distinció del seu impulsor, Òscar Camps, com a català de l’any. […]

Deixa un comentari