El model de participació ciutadana en l’esborrany de Constitució republicana, a debat a l’Ateneu

0
229

L’Ateneu Barcelonès acull avui, dijous, 2 de juny,  el col·lectiu Constituïm, l’equip d’especialistes que va entregar l’11 de maig al Parlament un projecte de Constitució de la nova República catalana. En la sessió, que es farà a les 19 h, a la sala d’actes Oriol Bohigas, es tractaran els principals continguts de l’esborrany de Constitució, especialment els relacionats amb el model de participació ciutadana. Hi intervindran Eduard Vinyamata, conflictòleg; Sebastià Sardiné, jurista; Joan Baptista Fonollosa, enginyer, i Santiago Vilanova, periodista.

El col·lectiu Constituïm està fent una ronda de presentacions dels continguts del seu esborrany de carta magna catalana després que, l’11 de maig, entregués la conclusió dels seus treballs previs a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. Des de llavors, l’ha anat difonent als grups parlamentaris i està en fase de fer-lo conèixer i debatre amb entitats diverses i la ciutadania en general. El 25 de maig, Constituïm va organitzar El debat de les idees: una proposta de constitució com a eina de reflexió al Col·legi d’Economistes de Catalunya

Qui és Constituïm?

El 31 de gener del 2015, ara fa un any, es van presentar a l’Ateneu Barcelonès tres projectes de constitució per al futur Estat català. Un estava encapçalat pel jutge i actual senador per ERC Santiago Vidal. Els altres sorgien, per una banda, del grup de juristes i economistes de constitució.cat, i per l’altra, del grup d’enginyers per la independència.

A partir de la feina exposada en aquell acte, una vintena de professionals van agafar la iniciativa i van conformar Constituïm, que ha estat treballant durant aquests dotze mesos per elaborar l’avantprojecte de Constitució catalana. Ells enfoquen el text com una base, un punt de partida de la societat civil, per acabar elaborant la futura constitució.

Durant aquest temps, els integrants de Constituïm s’han reunit periòdicament, i també en clau sectorial, per acordar un avantprojecte que ja està enllestit. També han analitzat i incorporat més de 3.300 aportacions que els han arribat a través d’internet i de diversos fòrums que s’han fet tant a Catalunya com a l’estranger.

La primera exposició pública del grup va ser el cap de setmana del 15 al 17 de gener, en una trobada que van fer al monestir de Poblet, en què es va debatre i buscar el consens d’un primer redactat d’avantprojecte. El dijous 28 de gener van fer la seva presentació al Col·legi de Periodistes, on van apuntar les principals línies del treball dut a terme. “Hi estem absolutament juramentats”, va proclamar llavors Jordi Domingo, el portaveu. “No som ningú, no tenim cap mandat de cap institució ni cap partit. Però sí que tenim el dret, com qualsevol altre ciutadà, de pensar, reflexionar, opinar, debatre, escriure, proposar, interpel·lar i participar en el gran repte que tenim com a país”, va aclarir en aquell acte el col·lectiu.

I com a fruit de tot plegat els primers esborranys de la nova Constitució catalana van arribar a principis de maig al Parlament. La proposta de Constitució per a una Catalunya independent elaborada pel col·lectiu Constituïm va quedar en mans de la presidenta de la Cambra catalana, Carme Forcadell. Una delegació de l’entitat Constituïm li va fer arribar un exemplar de la seva proposta. Forcadell va indicar, aleshores que el que tocava era traslladar el text a la Comissió d’Estudi del Procés Constituent, encapçalada per Lluís Llach. I per la seva part, Constituïm s’ha anat adreçant als grups parlamentaris per fer-los arribar el seu esborrany. Bàsicament, l’eventual República catalana seria dirigida per un president que en seria també el cap d’Estat, i es regiria per un sistema unicameral.

Redacció. EDP

Sense comentaris

Deixa un comentari