Els arxius catalans obren les portes per ser visibles als ciutadans

0
123

L’any 2004, en el congrés internacional d’arxius, celebrat a Viena, es va adoptar una resolució unànime de tots els participants per la qual es va demanar a les Nacions Unides la creació d’un Dia Internacional dels Arxius. Així, des de l’any 2008 i coincidint amb el 60è aniversari de la fundació del Consell Internacional d’Arxius (CIA/ICA), el 9 de juny de 1948, els arxius de tot el món celebren la seva diada.

A través del Dia Internacional d’Arxius, la comunitat professional d’arxivers pretén: conscienciar la ciutadania sobre la importància dels arxius perquè aquests constitueixen la base dels seus drets i de la seva identitat; sensibilitzar els dirigents sobre els beneficis de la gestió documental per al bon govern i el desenvolupament; sensibilitzar tant el sector públic com el privat de la necessitat de preservar els arxius a llarg termini i facilitar-hi l’accés; conscienciar la ciutadania sobre la singularitat dels documents conservats en els arxius; promoure i millorar la imatge dels arxius a escala mundial.

Els arxius són els garants de la conservació i la preservació dels documents, tant en el concepte clàssic de conservació del patrimoni documental que neix fa milers anys com en l’actualitat, en diferent suport i en un món digital on el paper deixa pas inexorablement a l’entorn digital. Un servei adreçat als ciutadans en la mesura que preserven la història de la societat i promouen la memòria històrica i les identitats, però també com a serveis de gestió documental que impulsa la gestió eficaç i eficient de les administracions en els nous reptes de l’administració electrònica o la preservació digital.

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional dels Arxius, del 6 al 12 de juny els arxius catalans obren les seves portes i, durant tota una setmana, organitzen de manera simultània nombroses activitats culturals (exposicions, conferències, jornades de portes obertes, etc.) per donar a conèixer i promoure els arxius entre la ciutadania.

Aquesta és una excel·lent oportunitat per descobrir o aprendre més sobre aquests equipaments culturals de primer ordre i sobre els professionals que hi treballen i tenen cura del patrimoni documental. Hem de recordar que els serveis que s’ofereixen des d’aquests centres estan adreçats al conjunt de la ciutadania i la seva existència contribueix a la constitució i salvaguarda de la nostra memòria individual i col·lectiva.

Per a més informació cliqueu aquí

Sense comentaris

Deixa un comentari