En rodatge un documental sobre el moviment veïnal a la Satalia del Poble-sec

0
707
La Mangrana

Dos joves realitzadors de Barcelona, de la mà de VLO Produccions i Ites Media, preparen un documental sobre com està canviant l’associacionisme veïnal la forma d’enfocar l’urbanisme a la ciutat i el paper dels activistes veïnals en el futur del territori urbà.

Els veïns de la Satalia, una zona amb personalitat pròpia al Poble-sec, lluiten per recuperar el que havia estat un barri dinàmic d’artistes i tallers. Al centre del moviment s’alça un edifici particular, la Mangrana, una antiga finca formada per habitatges que s’estructuren al voltant de patis interconnectats, actualment ruïnosa però immersa com a equipament en un pla de millora traçat conjuntament amb l’Ajuntament. Urbanisme i associacionisme s’uneixen per millorar la vida d’un barri que busca recuperar la seva essència.

La Mangrana serà un recorregut entre assemblees, reunions i trobades entre els diferents actors implicats en el projecte de rehabilitació d’aquesta finca, ara considerada equipament municipal. L’arquitecte Joan J. Fortuny, juntament amb la presidenta de l’Associació de Veïns de la Satalia, així com la mateixa associació, seran els principals protagonistes de la peça, i els personatges que aniran guiant l’observador a través de tot aquest recorregut.

El muntatge, cronològic als fets, ens permetrà veure l’evolució del projecte, així com les traves i problemes que els membres de l’Associació de Veïns puguin anar-se trobant durant aquest projecte.

El documental, actualment en fase de rodatge, mostrarà les assembles i reunions dels veïns. S’hi veuran les tensions, les incerteses i els dubtes dels veïns en relació amb el projecte, així com la voluntat d’entesa i unió davant un objectiu comú. Això permetrà prendre consciència del fet veïnal, no sols com una comunitat de persones que viuen en un mateix espai, sinó partint de la idea que l’entorn urbà i les relacions entre els seus habitants formen una cercle recíproc que els afecta en el dia a dia i contribueix a millorar la cohesió social del barri.

Paral·lelament es veurà l’avenç de les obres de la Mangrana i tots els fets que es desenvolupin al voltant d’aquests treballs. Així, l’espectador assistirà a les visites dels tècnics de l’Ajuntament, als estudis previs i a l’inici de les obres. Serà present a les trobades entre els protagonistes del documental i els representants del districte a la seu d’Urbanisme, tant de l’Ajuntament com del districte, i viuran les incerteses i motivacions dels personatges a mesura que avancin els fets. El relat emocional que dóna força a tot aquest moviment s’anirà desgranant a través d’entrevistes testimonials. Es posaran de manifest anècdotes i vivències al voltant del barri i la finca, que proporcionaran al relat una dimensió humana i acostaran emocionalment a l’espectador els actors del documental.

la Mangrana 2

El projecte, coproduït per VLO Produccions i Ites Media, i dirigit per Dídac Saez i Arnau Castro, dos joves realitzadors de Barcelona, preveu estrenar-se el febrer del 2017. Actualment  es troba en fase de rodatge, i per poder-lo completar han obert una campanya de micromecenatge a Verkami per poder autofinançar part de la producció.

Si us interessa la iniciativa i hi voleu donar un cop de mà, aquí teniu l’accés al Verkami i al compte de Facebook

 

Sense comentaris

Deixa un comentari