“La N-340″, protagonista de l’exposició del cicle ‘Ebre, Art & Patrimoni’, a Amposta

0
277

Des d’aquest divendres 5 d’agost ja es pot visitar al Museu de les Terres de l’Ebre La 340 de Guillem Barberà, quarta exposició del cicle d’estiu Ebre, Art & Patrimoni, que organitzen el Servei d’Atenció als Museus de les Terres de l’Ebre – encapçalat pel Departament de Cultura i el Museu de les Terres de l’Ebre – i en la qual participen diferents equipaments patrimonials d’Amposta, Corbera d’Ebre, la Galera, el Mas de Barberans, Tortosa i Ulldecona.

Al llarg de dècades, La N-340 va prendre el relleu al riu i al ferrocarril en les comunicacions de les comarques de l’Ebre, i ha esdevingut abans que l’AP7 el camí que segueixen tots els camions que transporten fruites i verdures des del sud d’Espanya i del Marroc cap a Mercabarna i cap a Europa. Però aquesta via és també un lloc habitat pels camioners que hi transiten, que fan nit als aparcaments i pels pagesos que tenen la caseta al costat; entre molts altres.

Una via que des de fa un temps ha deixat de ser un objecte per esdevenir un subjecte. Un ésser amb vida pròpia i amb atribucions pròpies. Una via que esdevé per molts un espai de treball, però que també es percebuda com un lloc perillós, un lloc per on desplaçar-se, com una frontera, com una reivindicació i, inclús, com un espai creatiu.

A la roda de premsa de presentació del Cicle, Barberà va explicar que la seua idea inicial era fotografiar els personatges que habiten i hi transiten per aquest tram de carretera, però que un cop es va posar a treballar se’n va adonar que La N-340 és una via on hi ha molt d’espai buit: un món de benzineres, tallers i polígons, clubs nocturns i prostitutes, bars i restaurants de carretera.

La N- 340 s’ha situat en el centre del debat polític i ciutadà que gira al voltant de les infraestructures de comunicació que tenim a les Terres de l’Ebre. Com diu Àlex Farnós en el text catàleg del cicle Ebre, Art & Patrimoni, “els museus, igual que la fotografia, no guarden la memòria sinó que la construïm per poder ampliar de memòria viva el present”. Així, en aquesta exposició, que s’inaugura aquest divendres dia 5 d’agost i que es podrà visitar fins el proper 18 de setembre, Guillem Barberà aporta mitjançant la fotografia una mirada actual i renovada d’aquest petit món que esdevé un espai controvertit i referencial per a tots els ebrencs.

L’autor: Guillem Barberà Llorca (Tortosa, 1971)
Va estudiar cine a l’escola Sant Ignasi de Barcelona i fotografia a l’escola IDEP. Als inicis treballa a diferents mitjans locals fins al 1998, quan exerceix de fotògraf al diari 20minutos i a la revista de tendències Calle 20.

Al 2000 comença a treballar com a freelance per diferents mitjans com La Vanguardia i El Periódico de Catalunya. Durant aquests anys, Guillem publica en diferents mitjans com GEO, Rutas del Mundo, El Dominical, El Mundo, El País Tentaciones, Rolling Stone, Qué leer, Interviú, Descobrir Catalunya.

El 2008 Guillem munta la productora Filmsnòmades juntament en Santi Valldepérez i conjuntament desenvolupen projectes documentals pera TV1 i TV3. El 2012, creen la revista digital de fotografia i turisme TERRES, en la qual Guillem desenvolupa la tasca de cap de fotografia.

Més informació al telèfon 977 70 29 54 o al correu comunicacio@museuterresebre.cat

Sense comentaris

Deixa un comentari