Els Països Catalans, motor d’ELEN, la xarxa de les llengües minoritzades d’Europa

2
2073

Ferran Suay, professor de la Universitat de València i integrant de la junta directiva d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV), va ser designat dissabte president de la Xarxa Europea per la Igualtat Lingüística (European Language Equality Network, ELEN). Suay, que n’havia estat vicepresident fins aleshores, va accedir al càrrec en l’Assemblea General reunida a l’estadi del Futbol Club Barcelona. Així mateix, la integrant de l’executiva de la Plataforma per la Llengua (PxL) Rosa de les Neus Marco va ser escollida nova vicepresidenta de la Xarxa.

La presència de tots dos a la junta servirà per impulsar encara més la presència de la llengua catalana en organitzacions internacionals. Marco ha explicat que des d’aquesta posició “podrem accedir a més espais de decisió en el nivell europeu a partir dels quals podrem internacionalitzar més la situació del català i treballar per aconseguir una millora de l’estatus de la nostra llengua”.

Durant l’assemblea d’ELEN dissabte al Camp Nou, també es va escollir  la resta de vicepresidents, que són Tangi Louarn, Paul Bilbao-Sarria i Marcos Maceira.

La trobada de dissabte va servir per fixar l’estratègia comuna per als pròxims dos anys per defensar i promocionar les llengües europees no oficials. Les entitats que formen part d’ELEN expliquen que la majoria dels Estats membres europeus discriminen els parlants de les seves llengües no oficials. Per això, reclamen que els governs dels 28 compleixin la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries (CELRoM) mentre no facin oficials aquestes llengües regionals.

Entre les conclusions que es van aprovar, destaquen la petició a la UE que nomeni un comissari sobre llengües i que incorpori la CELRoM al seu ordenament jurídic per poder sancionar els incompliments. ELEN també demana que es reconegui la discriminació lingüística com una forma de racisme i, per tant, contrària als drets humans. L’organització utilitzarà el Protocol per a la garantia dels drets lingüístics per generar influència davant dels Estats i començarà a treballar per crear un observatori de les llengües que recopili les seves situacions sociolingüístiques, nombre de parlants i els casos de discriminació lingüística.

La xarxa ELEN

ELEN es va fundar l’any 2011 arran de la feina feta pels diferents comitès dels estats membres de la Unió Europea dins l’Oficina Europea de Llengües Minoritàries (EBLUL). La xarxa té l’objectiu de treballar per als 50 milions d’europeus que parlen llengües regionals o minoritàries (un 10% del total de la població). La xarxa treballa actualment per a un total de 49 llengües regionals, minoritàries o amenaçades. Entre aquestes n’hi ha de grans, com el català o l’eusquera, però també d’altres que representen realitats més petites com el sard, el bretó o el còrnic.

Les entitats que formen l’ELEN representen comunitats lingüístiques situades en diversos Estats europeus. Està formada per 49 entitats amb seu en catorze diferents estats d’Europa (Albània, Alemanya, Bèlgica, Eslovàquia, Espanya, Estònia, Finlàndia, França, Grècia, Itàlia, Letònia, Polònia, Regne Unit i Romania), tot i que el seu àmbit d’actuació s’estén a un total de 18 estats a tot el territori europeu.

Entre les entitats que treballen en aquesta xarxa per promocionar i protegir les llengües regionals o minoritzades hi ha el CIEMEN (membre fundador), Escola Valenciana, ACPV, Consello d’a Fabla Aragonesa, Euskal Confederazioa, Iniciativa pol Asturianu, Institut d’Estudis Occitans, Kontseilua, La Bressola, Obra Cultural Balear, Òmnium Cultural, Plataforma per la Llengua, Rol des Estudios Aragonese i la Societat Catalana de Sociolingüística, entre d’altres.

2 COMENTARIS

Deixa un comentari