Badalona convoca el concurs de disseny del Dimoni que cremarà per Sant Anastasi

0
2628

L’Àmbit de Badalona Educadora de l’Ajuntament de Badalona (el Barcelonès) ha convocat la dinovena edició del concurs Crema’l tu!, Premi de Disseny del Dimoni de Badalona de les Festes de Maig, que cada any crema a la platja de Badalona la nit de Sant Anastasi, el 10 de maig. Un cop el jurat hagi triat el disseny guanyador del futur Dimoni, un constructor donarà forma al dibuix. Finalment, aquest Dimoni es plantarà a la platja uns dies abans de la Cremada, a la vista de tota la ciutadania.

Aquest concurs va néixer l’any 1999 amb la voluntat d’obrir als badalonins una convocatòria que permetés dissenyar un dels símbols d’identitat cultural de la ciutat.

El Dimoni, un cop construït, constitueix una estructura de fusta d’entre 12 i 14 metres d’alçada. Els infants de la ciutat acostumen a fer els seus dimoniets, que en comitiva escolar dipositen al costat del dimoni gros, perquè també creminla nit del 10 de maig.

dimònia Badalona

La Cremada del Dimoni

La Cremada del Dimoni és una activitat cultural que se celebra a Badalona des de l’any 1940. La tradició es remunta a l’any 1785, i és coneguda gràcies a les descripcions en que fa el Baró de Maldà al seu Calaix de sastre, on escriu ”sent los mariners y pescadors gent de tabola i tunanteria, calaren foch a un figurón…”. Aquesta activitat s’emmarca dins dels actes de celebració de la Nit de Sant Anastasi, que, des de ja fa uns quants anys, s’ha consolidat com a festa popular. En el marc del gran nombre d’activitats de les Festes de Maig recuperades en democràcia, la Cremada és l’acte que aglutina tots els badalonins i badalonines, i els cada cop més nombrosos visitants que s’arriben fins a la ciutat costanera. Tant és així que va ser declarada d’interès turístic per la Generalitat de Catalunya l’any 1991.

La Cremada del Dimoni és l’acte central de les Festes de Maig de Badalona, que són el conjunt d’activitats culturals que se celebren al voltant del dia de Sant Anastasi, patró de la ciutat, l’11 de maig. La nissaga de dissenyadors i constructors del dimoni, des de l’any 1940, és llarga: Francesc de Paula Giró, Jaume Ribó, Domènec Giró, Miquel Xirgu, Emili Bultó i Tero Guzman han contribuït a donar forma a la representació del Dimoni. Des de l’any 2006 la construcció del Dimoni és obra de Ramon de los Heros, dibuixant i artista plàstic badaloní, especialista en construcció d’escenografies. I a partir de 1999, el disseny del Dimoni es tria a partir del concurs Crema’l tu!

Resum de les bases

  • L’Ajuntament de Badalona, per mitjà de l’Àmbit de Badalona Educadora, convoca el dinovè concurs Crema’l tu!, Premi de Disseny del Dimoni de Badalona de les Festes de Maig. S’hi poden presentar persones físiques majors de 16 anys i es pot presentar de forma individual (1 autor) o conjunta (2 o més autors). Les obres aspirants han de ser originals i inèdites, i el disseny del dimoni ha de tenir un contingut al·legòric, crític o irònic evocador d’aspectes de la realitat actual o històrica.
  • El guanyador/a de l’edició anterior no es podrà presentar a l’edició d’enguany. El premi en metàl·lic serà de 1.000 €. El jurat està format per persones o entitats vinculades al món de la cultura.
  • Cal trametre els originals a l’Àmbit de Badalona Educadora (edifici El Viver, plaça de l’Assemblea de Catalunya, 9-12, 2a planta. 08911 Badalona, de 9 a 14 h). El termini de presentació és fins al dia 3 de març de 2017.

Podeu consultar les bases completes aquí

 

 

 

 

Sense comentaris

Deixa un comentari