“La Sagrera: un cadàver més de la llista d’infraestructures”, per Albert Fabà

0
511
Dos trens AVE, circulant per les obres de la Sagrera Foto: Joan Guirado

Albert Fabà, lliureimillor.cat

Albert Fabà @Albert_Faba Sociolingüista

Com alguns deveu recordar, sóc nascut a Tortosa i mig colomenc. Però fa una mica més d’una dècada em vaig traslladar, amb la meva família, des de l’altra banda del Besòs fins al barri barceloní de Sant Andreu. A tocar de la Sagrera, ben a la vora de les vies del tren.

El dia que vam a anar a veure el pis on ara vivim, abocats al balcó des d’on s’albira l’ample esvoranc que separa el districte de Sant Andreu del de Sant Martí, li vaig explicar a la meva dona que aviat es cobririen les vies amb una llosa i que, a sobre, s’hi faria un parc. “Aquest pis va a més!”

Corria l’any 2000, si fa no fa. Mira que n’hem fet, de conya, evocant aquestes paraules, la Noemí i jo. De tant en tant m’ho recorda. “Ei, aquest pis va a més!” I assenyala amb el dit les obres, esmorteïdes, farcides d’estructures somortes, fantasmagòriques, inacabades des de fa mesos, esteses inermes enlletgint l’horitzó més immediat.

No cal que us digui que exagera. Algunes coses sí que han canviat. Tenim la nova estació de metro d’Onze de Setembre de la línia 9 ben a la vora. I fa poc es va inaugurar el Centre Cívic de Can Portabella, als terrenys on fa molt temps hi havia una fàbrica. I s’ha reprès la construcció de diversos blocs d’habitatges que han acabat d’urbanitzar uns descampats deixats de la mà de Déu. Ah! I a sota mateix de casa s’hi ha instal·lat un Mercadona (tot i que nosaltres no hi anem gaire, continuem optant pel Bon preu). Fet i fet, tothom hi ha posat cullerada: la Generalitat, el nou Ajuntament de la Colau, els constructors i, és clar, en Roig, el propietari valencià de la cadena de supermercats.

Tothom, menys l’Estat. Allà hi ha les obres, aturades quan ja ens havien posat la mel a la boca. Sí, perquè, encara que a pas de puça, les obres de cobertura de les vies anaven avançant. Fins que, un dia, en deu fer ja uns quants mesos, les màquines i els obrers van desaparèixer, com per art de màgia. Em vaig dir “és clar, ni volen afavorir la Colau, ni volen fer-nos noves infraestructures, perquè si acabem marxant…”.

Però la meva sorpresa va ser majúscula, en sentir aquesta notícia:

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/noticies-324/foment-porta-les-obres-de-la-sagrera-a-la-fiscalia/video/5605380/

Fet i fet, sembla que Adif decideix aturar les obres arran de la comprovació d’unes noves irregularitats que es van produir l’any 2014, atribuïdes a tècnics d’alt nivell de la mateixa empresa pública, que validaven obres inexistents a canvi de favors de l’empresa adjudicatària (Corsan). Òndia, però per quins set sous s’han d’aturar les obres, i durant mesos i mesos? I per què no ho van comunicar ni a l’Ajuntament, ni a la Generalitat? I…

Per acabar-ho d’adobar, segons la informació, Adif es va comprometre a reprendre les obres ben aviat. Us puc ben assegurar que no s’hi ha mogut ni un bri d’herba. Cada matí surto al balcó per comprovar-ho. Un desastre monumental.

I direu: per què us ho explico, tot plegat? El cas és que l’Assemblea Nacional Catalana va presentar diumenge passat a Sant Feliu de Llobregat la campanya Fem futur, amb què es pretén posar negre sobre blanc, de forma fidedigna, que aquest Estat (espanyol) ens resulta més bel·ligerant que proper. Cada mes es passarà revista a una àrea temàtica. Al mes de gener toquen les infraestructures.

I jo hi he volgut afegir el meu granet de sorra.

 

 

 

Sense comentaris

Deixa un comentari