El Pacte Nacional pel Referèndum enceta amb força la campanya d’adhesions

0
770
Reunió del Pacte Nacional pel Referèndum. Fotografia: CIEMEN

El Pacte Nacional pel Referèndum ha posat en marxa aquest dimecres una campanya per sumar adhesions de la societat civil i política al manifest fundacional. L’objectiu és aglutinar el màxim de sensibilitats al voltant d’aquest text responent a la voluntat de transversalitat i pluralitat que té el Pacte des del seu naixement. Diverses entitats, ajuntaments i diputacions ja s’han sumat al text de consens aprovat en la darrera reunió del Pacte Nacional de l’1 de febrer. El manifest fundacional recull el pla d’acció per arribar a la celebració d’un referèndum efectiu i vinculant políticament.

El Pacte Nacional pel Referèndum ha engegat amb força la campanya i des d’aquest mateix dimecres ja rutlla el lloc web http://pactepelreferendum.cat, des d’on institucions, entitats, electes i particulars poden signar l’adhesió al Manifest. El text s’hi pot trobar en 13 llengües diferents, totes les oficials de Catalunya i una desena d’idiomes més. I també s’han posat en marxa les xarxes socials del Pacte: Twiter (@referendumpacte), Facebook  https://www.facebook.com/pactepelreferendum, i Instagram (@pactepelreferendum).

Tal com es va informar a la darrera reunió del Pacte, diverses entitats integrants assumiran el suport tècnic i logístic per al desenvolupament d’activitats. En aquest sentit, Òmnium Cultural, Lafede.cat, entitat que aplega 114 organitzacions que treballen per la justícia global i l’eradicació de les desigualtats, i el CIEMEN, l’entitat de les nacions sense Estat, es fan càrrec de la gestió del web. A més, aquestes i altres entitats assumiran la gestió d’activitats, suport als actes i gestió administrativa.

A proposta del Parlament de Catalunya, i amb l’impuls del Govern de Catalunya, el Pacte Nacional pel Referèndum es va constituir oficialment el 23 de desembre de 2016. Aplega milers d’entitats socials, culturals i polítiques, amb el propòsit d’impulsar un pacte entre els governs de l’Estat i la Generalitat que permeti la celebració d’un referèndum perquè la ciutadania pugui votar el seu futur polític com a nació.

El comitè executiu del Pacte Nacional pel Referèndum és una mostra d’aquesta transversalitat que vol representar el Pacte i està format per l’exdiputat del PSC Joan Ignasi Elena, que actua com a coordinador i portaveu; els exdiputats d’ICV Jaume Bosch, Francesc Pané i Carme Porta d’ERC; l’exregidora de Ciutat Vella Itziar González; l’exconsellera d’Ensenyament Carme-Laura Gil; l’exalcaldessa de Badalona Maite Arqué, i Francesc de Dalmases, director de la revista Catalana International View.

I els primers a signar el manifest també han deixat aquesta empremta de transversalitat: entre d’altres, Pablo Iglesias, Lluís Llach i David Fernàndez.

Manifest

La consciència nacional i la voluntat d’autogovern del poble de Catalunya té indubtables arrels històriques, antigues i profundes, i s’ha manifestat reiteradament al llarg del temps. Avui, Catalunya està integrada en l’Estat espanyol, el qual, per innegables raons d’història, lingüístiques i culturals, és plurinacional, a desgrat que les seves estructures polítiques no el reconeguin així.

El desig de Catalunya de decidir el seu futur polític, cada cop s’ha fet més evident davant del món. Fins al punt de convertir-se en una aspiració sostinguda, que avui recull la voluntat d’una gran majoria de la seva població.

Entre els drets essencials i inalienables de les societats democràtiques, es reconeix el de decidir el seu futur polític. I és aquest dret el que sustenta la demanda d’una majoria de ciutadanes i ciutadans de Catalunya, que volen materialitzar-lo mitjançant un referèndum.

Posem de manifest que la voluntat d’expressió de les catalanes i dels catalans mitjançant un referèndum és majoritària i transversal; i congruent amb la determinació cívica, pacífica i democràtica que han expressat les multitudinàries mobilitzacions de la societat organitzada a favor del seu dret a decidir.

Afirmem que l’actual marc jurídic espanyol, tal com han defensat experts en dret constitucional, permet la realització d’un referèndum a Catalunya acordat amb l’Estat. Si aquesta possibilitat no s’ha obert fins ara ha estat per manca de voluntat política dels Governs d’Espanya. El dret, atès que és susceptible d’interpretacions diverses, ha de ser entès com un instrument per trobar solucions democràtiques als problemes polítics i no per crear-ne de nous o per agreujar els existents Les persones, entitats, organitzacions i institucions que signem aquest MANIFEST entenem el referèndum com una eina privilegiada d’aprofundiment democràtic, que permet el debat polític plural, la recerca de consensos i l’adopció final d’acords eficaços.

Per tot això:

Instem els governs de Catalunya i de l’Estat espanyol a superar les dificultats polítiques i els apriorismes, i a assolir finalment l’acord que estableixi les condicions i les garanties justes i necessàries per a la celebració d’un Referèndum reconegut per la comunitat internacional, el resultat del qual haurà de ser políticament vinculant i efectiu.

Reconeixem el Parlament de Catalunya com la institució democràtica on es manifesta la voluntat popular del país. Per això donem suport a aquelles iniciatives i acords que hi sorgeixin per a l’articulació d’aquest Referèndum.

Manifestem la convicció que el referèndum és una eina inclusiva, que permetrà la lliure expressió dels diversos posicionaments que els ciutadans i ciutadanes de Catalunya han expressat respecte a la relació política de Catalunya amb l’Estat espanyol.

Afirmem que la cultura democràtica reclama solucions polítiques als problemes polítics. I ho fem apel·lant al mecanisme fonamental de què disposen les societats modernes: el coneixement i la validació de la voluntat majoritària del poble que s’expressa amb el vot.

Aquest referèndum ha de propiciar que tothom se senti cridat a participar-hi. Per això és necessari un debat escrupolosament democràtic, plural i en igualtat de condicions entre les legítimes opcions que avui es manifesten a Catalunya.

Per signar el manifest i tenir-ne més informació, cliqueu aquí

 

Sense comentaris

Deixa un comentari