IV Nit de la Llengua al Món Digital: viquimarató territorial per ampliar 534.902 entrades en català

0
355

La IV Nit de la Llengua al Món Digital, organitzada per la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura, amb la col·laboració d’Amical Wikimedia, tindrà lloc divendres, 10 de març, simultàniament a Barcelona, Girona (virtual), Tarragona i Terres de l’Ebre, de les 18 a les 23 h. L’acte mantindrà el format de viquimarató (acció intensiva d’edició de la Viquipèdia), que ja va tenir en les tres edicions anteriors, els anys 2013, 2014 i 2015. Si fa un any l’enciclopèdia col·laborativa en català va assolir una massa vital de mig milió d’entrades en català, moltes en l’apartat d’excel·lència, en aquests moments es va tendint a la millora dels continguts per àrees temàtiques.

La Nit de la Llengua al Món Digital és una activitat programada anualment en què diversos voluntaris fan una viquimarató amb l’objectiu d’ampliar amb referències fiables els articles sobre la llengua catalana a la Viquipèdia. El tema que es proposa treballar enguany és el cinema en català. Es tractarà, doncs, de completar i millorar articles de la Viquipèdia en català que recullin informació sobre pel·lícules disponibles en llengua catalana, tant si es tracta de doblatge com subtitulació o produïdes directament en català, i altres temàtiques relacionades amb el cinema en català: actors i cineastes, festivals, etc. I alhora, de traduir articles de qualitat sobre el català a diverses versions de la Viquipèdia de les principals llengües del món.

 

La Viquipèdia és una enciclopèdia lliure que té el suport de la Fundació Wikimedia, una organització sense ànim de lucre. L’edició en català de la Viquipèdia va ser la segona, des d’un punt de vista d’aplicació activa, a crear-se, després de l’anglesa, l’any 2001. El català ocupa la 17a posició en nombre d’articles a l’enciclopèdia ja que, dels més de 40 milions d’articles escrits col·laborativament per usuaris de tot el món, 534.902 són en català.

Girona

La participació a la viquimarató es farà de forma virtual i al llarg de tota la setmana, del 6 al 10 de març. Hi col·laboraran el Centre de Normalització Lingüística de Girona, l’Escola Oficial d’Idiomes de Girona, el Servei de Llengües Modernes de la Universitat de Girona, Òmnium Cultural del Gironès i la Biblioteca Pública Carles Rahola de Girona.

Tarragona

Terres de l’Ebre

L’acte s’organitza amb la Biblioteca Marcel·lí Domingo, que cedeix un dels espais amb connexió a la xarxa, i amb la col·laboració de l’Escola Oficial d’Idiomes de Tortosa, el Centre de Normalització Lingüística de Terres de l’Ebre i la Universitat Rovira i Virgili, a través de l’Antena Cultural de la URV a Tortosa, l’Institut Ramon Muntaner, l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre (IPCITE) i la UOC Tortosa.

El català a la Viquipèdia

El #Repte500mil  va ser un fet el març del 2016. Llavors, la Viquipèdia va arribar al mig milió d’articles en català. Uns dies abans de la celebració del 15è aniversari de la Viquipèdia en català (l’entrada Àbac va tenir l’honor de ser la primera a figurar-hi en català el març del 2001), l’empenta dels viquipedistes va fer possible arribar a aquesta fita. L’article 500.000 es va penjar l’11 de març del 2016 al matí, per la usuària Tiputini, i tractava de la pintora noruega Oda Krohg.

Catalunya pot exhibir múscul en molts aspectes, des de l’àmbit empresarial fins a la producció de llibres o productes gastronòmics. I la seva comunitat d’internautes també en fa gala. El tercer domini a constituir-se de l’enciclopèdia col·laborativa (“catalan.wikipedia.com”), minuts després de la versió alemanya (“deutsche.wikipedia.com”) i al cap de dos mesos d’haver-ne aparegut la versió anglesa, conté a hores d’ara 534.902 articles i s’ha convertit en la 17a llengua amb més entrades.

Sense comentaris

Deixa un comentari