Escola Valenciana fa públic el manifest de les Trobades 2017

0
598

Escola Valenciana-Federació d’Associacions per la Llengua és la suma de 24 Coordinadores comarcals i entitats culturals que treballen al llarg del País Valencià. Les Coordinadores comarcals són l’origen de les inquietuds de mestres, professorat, pedagogs i pedagogues que, des dels primers anys de democràcia, van apostar per una escola de qualitat i en valencià sota postulats de renovació pedagògica. És en aquest context on sorgiren les primeres Trobades o Festes per la Llengua.

El marc educatiu ha estat el puntal d’Escola Valenciana i les Coordinadores estan formades bàsicament per representants dels centres educatius d’ensenyament en valencià. Cada Coordinadora compta amb una presidència i totes tenen representació en la Federació d’Associacions per la Llengua, amb una participació activa en les Juntes i en les diferents comissions d’Escola Valenciana.

Així mateix les Coordinadores han fet extensiva l’actuació comarcal en matèria de promoció i ús del valencià més enllà del món educatiu i promouen, en el seu marc, els diferents projectes d’Escola valenciana. Al llarg dels anys altres entitats culturals i socials s’han adherit a Escola Valenciana, és el cas de l’Associació Tirant lo Blanc, Espai País Valencià, Amics de l’Alguer, la Fàbrica de la Llum i Reviscola.

MANIFEST DE LES TROBADES 2017

En valencià, creixem

Les Trobades d’Escoles en Valencià evidencien que l’ensenyament en valencià és l’educació òptima i capdavantera, que recull l’experiència dels corrents pedagògics europeus. Aquest model d’escola crea ciutadans i ciutadanes amb valors de solidaritat, igualtat i justícia, alhora que garanteix el plurilingüisme real, és a dir, aconsegueix que l’alumnat domine les dues llengües oficials i l’anglés. Aquesta formació es desenvolupa des de l’estima del valencià i l’arrelament al medi. Gràcies a l’aprenentatge de llengües ens acostem a les diferents cultures: com més cultures coneixem, més tolerants som. L’educació és una eina fonamental per transformar la societat i garantir els principis de llibertat. Per aquesta raó, en Escola Valenciana prenem de referència el nostre model educatiu i l’hem proposat a totes les escoles per afavorir la formació de persones crítiques, raonables, amistoses, cooperatives.
Nosaltres, amb més de 30 anys de bones pràctiques docents, diem ben clar que en el nou Decret d’Educació l’itinerari Avançat és qualitat, és el més proper al nostre model lingüístic d’escola. Aquest programa és l’únic que garanteix el plurilingüisme real. Des d’Escola Valenciana convidem els centres educatius que encara no tenen programes avançats a fer camí amb nosaltres. Els oferim el nostre suport i el nostre assessorament per incorporar-se al programa òptim en un curt termini de temps. Així, necessitem la complicitat dels pares, les mares i el professorat, perquè demanen sempre qualitat educativa i, de forma progressiva, puguen arribar als programes avançats.

lema_xarxes_Trobades_2017-1-768x293

Les Trobades són també un espai de convivència i una invitació a participar i unir-nos des del respecte, la diversitat i la interculturalitat. Cada any, més de 200.000 persones celebrem la vitalitat de la nostra llengua i expressem el desig compartit de viure en valencià. Som un poble amb un projecte comú: volem comunicar-nos en la nostra llengua i tenim el dret de fer-ho. En valencià, creixem. Aquest lema festeja amb la nostra cultura popular dels nans i gegants i suggereix un missatge vertebrador: parlar valencià ens fa compartir experiències, ens enriqueix culturalment, amplia el nostre coneixement del món, ens ofereix la clau d’accés per descobrir altres llengües. Gràcies al valencià experimentem un creixement vital: ens fa savis de la vida, ens fa grans de cor, ens fa gegants per albirar el futur.

trobades Escola valenciana
Som País Valencià. Necessitem mitjans de comunicació públics en la nostra llengua que
ens cohesionen, ens acosten la diversitat cultural i donen a conéixer la personalitat de
tots els pobles que fan País Valencià. Ens cal comptar amb la correspondència de les
televisons IB3 i TV3. Volem que les nostres arrels cresquen fortes, es desenvolupen
lliures, i volem que els nostres fruits arriben a la saó des del sud fins al nord. Volem
compartir les paraules heretades i apreses amb tota la ciutadania en qualsevol context.
Per tant, necessitem una llei d’igualtat lingüística. És un dret que tenim tots els
valencians i totes les valencianes. Ara ens trobem en una situació discriminatòria
respecte d’altres pobles amb llengua pròpia. Els poders públics han de vetllar per la
correcta implementació dels plans de normalització i foment del valencià i posar en
marxa totes les polítiques necessàries per garantir la plena igualtat lingüística.

Sense dubte: en valencià, creixem.

Sense comentaris

Deixa un comentari