Escola Valenciana reclama una llei d’igualtat lingüística en la Trobada de València amb 30.000 assistents

0
279

València ha tancat el tercer cap de setmana de Trobades d’Escoles en Valencià amb la participació de 30.000 persones aquest diumenge a València. La Marina Alta, les Valls del Vinalopó, l’Horta Nord, l’Alacantí, el Baix Vinalopó i el Baix Segura i la Vall d’Albaida ja han celebrat les festes d’estima col·lectiva pel valencià amb una afluència de 89.000 persones, que s’han impregnat d’artesania, balls tradicionals, cultura popular, tradició, jocs populars, tallers escolars, música i festa, i també reivindicació. Les Trobades posen en relleu la tasca de tota la comunitat educativa i l’èxit dels programes d’ensenyament en valencià com “una aposta de futur en un món cada vegada més globalitzat. En valencià, creixem, arrelats al medi, arrelats al coneixement”, han destacat els organitzadors.

«Tenim el dret de viure en valencià»

Escola Valenciana ho té ben clar: «Necessitem una llei d’igualtat lingüística. Som conscients que la Llei d’ús i ensenyament del valencià, després de 33 anys, no ha donat els fruits que esperàvem, per la qual cosa s’ha de completar», ha exposat el vicepresident de l’entitat cívica, Joan Cortés, que ha remarcat: «Si bé és cert que fa tres dècades teníem un context social i lingüístic diferent, a Escola Valenciana pensem que cal desenvolupar una normativa que corregisca les asimetries lingüístiques i les actituds discriminatòries des del principi del respecte i la interculturalitat.»

Amb el lema Construïm la igualtat lingüística, Escola Valenciana està recollint signatures en el marc de les Trobades d’Escoles en Valencià, amb l’objectiu de demanar al Govern valencià l’elaboració i aprovació d’una llei d’igualtat lingüística. El portaveu de l’entitat cívica ha al·ludit a les dificultats que sovint troben els valencians quan s’expressen en la seua llengua: «Totes les valencianes i tots els valencians tenim el dret de viure en valencià i, no obstant això, ens veiem obligats a canviar de llengua. Malauradament, ens trobem en una situació de marginació: volem que una llei d’igualtat lingüística ens garantisca el nostre dret de parlar valencià en tots els àmbits.» Cortés ha fet referència a altres territoris amb llengua pròpia, “com pot ser Galícia, el País Basc i Catalunya, que tenen lleis de protecció lingüística».

La Coordinadora d’Alumnes, Mares, Pares i Professors per l’Ensenyament Públic en Valencià (CAPPEPV) ha celebrat el 30è aniversari de la Trobada al cor del cap i casal. Per primera vegada, la Trobada a València ha tingut lloc als carrers del centre de la ciutat, a la plaça de l’Ajuntament. La presidenta de la CAPPEPV, Laura Font, s’ha mostrat satisfeta: «És una meravella poder trobar-nos en aquest espai urbà tan simbòlic. Avui, el valencià està en el lloc que li correspon: davant de l’Ajuntament de València, recorrent tots els carrers del centre i estenent-se pertot arreu. Es tracta de la primera vegada que desenvolupem ací els actes. A València comencem a respirar normalitat, i és precisament aquesta normalitat la que estem transmetent a la nostra llengua.»

Entre la gran varietat d’activitats de la XXX Trobada a València, cal destacar la manifestació per l’escola en valencià, les exposicions, el concert de la Gira a l’IES Lluís Vives, els contacontes, el ritme de la jornada a càrrec de les bandes de música, les dolçaines i els tabals, les batucades, les diverses actuacions, la dansà oferida pel Grup de Danses Sant Roc, els més d’un centenar de tallers confeccionats per 53 centres educatius, associacions, la universitat i altres organitzacions i entitats. Tota aquesta festa per la dignitat del poble valencià s’ha tancat amb el concert de Ramonets.

La Trobada ha comptat amb la presència de nombrosos dirigents polítics i institucionals, que han donat suport a aquesta festa pel valencià.

Font: Escola Valenciana

Sense comentaris

Deixa un comentari