La Plataforma demana a Macron que es mulli per les llengües minoritàries

0
242

La Plataforma per la Llengua ha demanat al nou president de la República francesa, Emmanuel Macron, que compleixi la promesa d’impulsar els tràmits necessaris per ratificar la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries (CELRoM) que va fer durant la campanya de les eleccions presidencials. La ratificació de la CELRoM comportaria el reconeixement de tota una sèrie de drets per a les llengües minoritzades de la República francesa, entre les quals hi ha el català. En aquest sentit, la carta reconeixeria als habitants de la Catalunya del Nord el dret d’aprendre català a l’escola i permetria, segons el grau de compromís que adquirís l’Estat francès, la traducció de documents i lleis al català o, fins i tot, la possibilitat de tramitar procediments judicials en aquesta llengua. A més, la ratificació de la Carta també promouria la producció d’obres culturals en català, en garantiria emissions audiovisuals regulars i no n’impediria l’ús a la feina, entre altres millores.

A l’escrit tramès a Macron, la Plataforma per la Llengua recorda que “és especialment important el compromís expressat respecte a l’ensenyament en català, atès que, segons la darrera Enquesta d’usos lingüístics a la Catalunya del Nord, el 80,3% de la població nord-catalana ha expressat ser favorable a l’ensenyament del català com a disciplina o assignatura i el 76,1% desitjaria tenir una educació bilingüe.

El compromís de Macron amb la ratificació de la CELRoM va ser expressat a propòsit d’una enquesta realitzada entre els candidats a la presidència per la xarxa lingüística europea ELEN, de la qual és membre la Plataforma per la Llengua, juntament amb el CIEMEN, Escola Valenciana, ACPV, Consello d’a Fabla Aragonesa, Euskal Confederazioa, Iniciativa pol Asturianu, Institut d’Estudis Occitans, Kontseilua, La Bressola, Obra Cultural Balear, Òmnium Cultural, Rol des Estudios Aragonese i la Societat Catalana de Sociolingüística, entre d’altres.

A més del guanyador dels comicis, també es van mostrar favorables a ratificar la Carta els candidat del Partit Socialista, Benoît Hamon, i l’anticapitalista Philippe Poutou.

Font: Plataforma per la Llengua

 

Sense comentaris

Deixa un comentari