Proactiva presenta el nou vaixell insígnia ‘Open Arms’ un cop acabats els treballs de remodelació

0
370
'Open Arms', el nou vaixell de salvament de Proactiva Open Arms, al port de la Corunya, on ha estat profundament remodelat.

Una vegada finalitzades les operacions de remodelació, l’Open Arms, el nou vaixell insígnia de la fundació de socorristes voluntaris Proactiva Open Arms, salparà ben aviat amb rumb a les aigües del Mediterrani central, amb l’objectiu de reforçar les tasques d’ajuda humanitària i de vigilància davant de les costes de Líbia durant l’estiu i els mesos posteriors. Aquest veterà barco de salvament marítim l’ha donat a l’oenagé del mar el Grupo Ibaizabal, que, com moltes altres organitzacions i particulars, es va posar en contacte amb Proactiva per oferir la seva ajuda.

Fins ara, aquest remolcador d’alta mar ha estat sotmès a treballs integrals de condicionament i remodelació a les drassanes del port de la Corunya al llarg de més de sis mesos. L’embarcació ha estat totalment optimitzada per incorporar-la a ple rendiment a la flota humanitària present davant les costes de Líbia.

Tal com ha assenyalat altres vegades Òscar Camps, director de Proactiva, “el Mediterrani s’ha convertit en la frontera més mortífera del planeta en ple segle XXI, amb milers de persones ofegades en la fugida cap a Europa, davant la inacció de mitjans oficials per salvar-los la vida”. I ben conscients de l’enorme tasca humanitària que cal fer en aquest sentit, i amb ajuda de les aportacions de la societat civil, els socorristes d’alta mar volen ampliar el seu compromís reforçant amb la presència del nou Open Arms la feina que es porta a terme amb el Golfo Azzurro i, quan el temps és més propici, amb l’Astral.

Així doncs, tot està a punt per presentar aquest dimarts, 20 de juny, a les 12h, la nova aportació a la flota humanitària del Mediterrani central. La roda de premsa tindrà lloc a la mateixa coberta de l’Open Arms, atracat al moll de Bateria del port de la Corunya. Hi seran presents Òscar Camps, fundador i director de Proactiva Open Arms, i part de la tripulació i responsables de les tasques de condicionament.

Dimarts mateix, a les 19.30h, amb motiu del Dia Mundial del Refugiat, tindrà lloc una conferència a càrrec d’Òscar Camps al saló de l’Autoritat Portuària de la Corunya.
Conferencia-Oscar-Camps

El nou vaixell permetrà a Proactiva continuar amb la missió humanitària de rescat de refugiats en alta mar al Mediterrani. La nova embarcació s’unirà al motoveler Astral,  cedit a l’organització liderada per Òscar Camps per l’empresari Livio LoMonaco, i al Golfo Azzurro, llogat per operar en alta mar durant l’hivern.

L’Open Arms és una embarcació de 37 metres d’eslora, construïda en acer el 1974 i que va formar part durant anys de la flota de Salvament Marítim Espanyol. El barco té una llarga trajectòria professional de primer nivell i ara tindrà una segona vida de caràcter humanitari després d’una profunda remodelació. Els responsables de l’oenagé del mar estan molt satisfets de poder disposar d’aquesta embarcació, que, a diferència de l’Astral, podrà operar en alta mar en males condicions meteorològiques i, alhora, acollir refugiats a bord, cosa que el motoveler, una veterana embarcació d’esbarjo, no permetia.
A les drassanes de la Corunya s’hi han fet, doncs, una gran quantitat de treballs, amb l’objectiu de dotar l’Open Arms de tot el que fa falta per a les tasques de vigilància i salvament. El sistema elèctric i l’electrònica es renovaran per adaptar-se a la navegació d’altura. A més, s’hi han habilitat lavabos, menjador, cabines i infermeria, adaptats per portar sis tripulants i els voluntaris necessaris per governar dues llanxes ràpides. També se n’han renovant el terra, els sostres, la il·luminació i la cuina, per fer l’embarcació més habitable, i s’hi han posat en condicions tots els sistemes per treballar a l’estiu en aquelles latituds. A més, una zona de més de 100 metres quadrats podrà acollir fins a un màxim 400 persones en cas de necessitat.
Amb la incorporació de l’Open Arms a la flota humanitària, es reforçarà l’actuació d’aquesta organització originària de Badalona, que vetlla pel respecte dels drets humans al mar, i consolidarà la seva presència amb l’objectiu de protegir i salvar totes les persones que fugen de guerres, conflictes o pobresa i es llancen al mar amb l’única esperança d’arribar a un lloc segur. Solament el 2016 més de 5.000 persones van morir ofegades al Mediterrani intentant arribar a Europa, 1.000 més que el 2015.
Per poder operar durant l’hivern al Mediterrani central, en què hi ha només dues embarcacions a la zona, Proactiva va haver de llogar el Golfo Azzurro, ja que l’Astral estava al dic sec i tampoc no era adequat per operar a l’hivern ni acollir gaires persones a bord.
El 'Golfo Azzurro', l'embarcació llogada aquest hivern per Proactiva.
El ‘Golfo Azzurro’, l’embarcació llogada aquest hivern per Proactiva.
'Astral', el motoveler emb base a Badalona cedit per Livio LoMonaco per fer tasques humanitàries.
‘Astral’, el motoveler amb base a Badalona cedit per Livio LoMonaco per fer tasques humanitàries.

 

Sense comentaris

Deixa un comentari