Els nostres principis

La publicació que teniu al vostre davant no és un mitjà de comunicació “convencional”. Al darrera d’aquest diari digital no hi ha cap grup de comunicació, ni gran ni petit, o una empresa que cerqui rendibilitat econòmica. Lliureimillor.cat és una eina més d’una campanya de gran abast que porta per nom Un país lliure. Un país millor i que està promoguda per tres entitats veteranes del teixit associatiu català i de la defensa del dret d’autodeterminació dels catalans. Es tracta de Gent de la Terra, Ens de l’Associacionisme Català i el Ciemen. Les tres entitats, juntament amb l’empresa de comunicació Nautilus, hem decidit engegar aquest projecte per aportar als lectors elements que els permetin tenir un criteri propi sobre perquè la independència de Catalunya és el millor pel futur dels catalans. Més encara, la nostra visió se situa més enllà del dia que aquest país, si vol, assoleixi aquesta fita. Per aquest motiu publicarem articles i promourem debats adreçats a dibuixar el nou país que haurem de compartir. Com volem que sigui la cultura, l’economia, la justícia, la política… com ens hi veiem nosaltres mateixos en aquest nou Estat, qui paper hi volem jugar, quin és el nostre grau de compromís amb el país i amb els nostres conciutadans. Aquesta manera de pensar és el que ens defineix. No representem cap tendència política. Som, si de cas, idealistes que treballen per la construcció d’un futur i d’un país millor, on hi hagi justícia social i, sobretot, llibertat. Conductors d’un autobus al qual us convidem a pujar.

Benvolguts, el que teniu al davant és un diari digital d’opinió però també és alguna cosa més. És una eina. Una eina que forma part de la campanya Un país lliure. Un país millor que el febrer de 2014 vam encetar Gent de la Terra, Ens de l’Associacionisme Cultural Català i el Ciemen. La campanya ha anat creixent, i al setembre Nautilus s’hi sumava amb una acció a la xarxa. Fruit de tot aquest treball en comú hem arribat avui fins aquí. Ho hem fet amb l’ànim de posar a disposició dels lectors un estri nou que l’ajudi en aquest camí vers l’estat propi. Els objectius de la publicació són els mateixos que els de la campanya: aconseguir que les persones, a títol individual, s’adonin de la seva importància. Només assolirem l’Estat propi si cadascú de nosaltres assumeix que, al marge de consignes polítiques o cíviques, és el motor del canvi. La suma d’un seguit d’actituds decidides, la de cadascú de nosaltres, és el que ha conformat aquest gran moviment cívic que empeny el país cap a la llibertat. Cada individu és, en si mateix, el millor ambaixador de la causa catalana. Una persona convençuda dels seus ideals és qui millor pot transmetre a una no convençuda que la independència no és una dèria; és l’únic que garanteix, ara com ara, el nostre futur i el dels nostres fills. Aquest és l’objectiu que ens empeny. Aquí trobareu opinions que esperem ajudin a donar-vos arguments en aquest combat dialèctic que ens ha de portar a convèncer el màxim de conciutadans que només amb un país lliure serem un país millor. Esperem que hi participeu amb les vostres opinions i col·laboracions.

Els editors

Quatre punts són l’eix dels nostres principis editorials. Són els mateixos quatre punts que inspiren la campanya Un país lliure. Un país millor.

1. Instem les persones, els individus, a reflexionar. Cerquem, doncs, motivacions que portin el lector a fer un cert exercici d’instropecció personal en relació al seu país

2. Volem convèncer els lectors que només amb un major grau de coneixement, de culturalització, cadascú de nosaltres assolirà la llibertat personal i ajudarà a construir la llibertat col·lectiva.

3. Volem convèncer els nostres lectors que cadascú d’ells pot esdevenir un element participatiu, divulgatiu, en aquest procés cap a l’assoliment de l’estat propi.

4. Pretenem aportar elements d’il·lusió que facilitin als lectors aquesta tasca participativa en el procés. A la fi, instem cadascun dels catalans a actuar com a subjectes polítics decisius tant per a si mateixos com per als altres. Dit de manera planera, per convèncer un indecís no hi ha res millor que un convençut. Quan més pròxima sigui la relació entre la persona il·lusionada per un futur en llibertat i l’escèptica, més fàcil serà establir un diàleg franc que permeti, finalment, sumar més persones al procés o, si més no, induir-les a reflexionar sobre una alternativa de futur que no contemplaven.

Considerem, doncs, que les persones, en una qüestió tan transcendental com la de l’assoliment i construcció del nou país no poden ser meres espectadores, sinó que han de ser motor del canvi. Situem l’individu, doncs, en la base de la construcció del relat d’alliberament i li proporcionem elements de reflexió per, finalment, convertir-lo en subjecte polític.

Aquests quatre principis els hem sintetizat en tres paraules que estan sota la nostra capçalera: Coneixement (l’educació i la reflexió estan en la base del creixement personal que és el que fa créixer el país), Convenciment (hem d’estar convençuts que podem exercir de motor de transformació de la societat), Compromís (que es materialitza passant a l’acció).

Per tot això et diem ACTIVA’T! i participa en la transformació del país. Col·labora amb nosaltres escrivint articles, participa als debats, opina. O suma’t a qualsevol de les entitats que treballem per fer de Catalunya un país lliure i millor. A nosaltres ens trobaràs a info@lliureimillor.cat.